Trailrunning

Trailrunning is het hardlopen over paden en trails, doe je dat hoog in de bergen en gebruik je daarbij af en toe zelfs je handen, dan hebben we het al snel over Skyrunning. Hardloopschoenen met veel grip, een klein rugzakje voor wat eten en drinken en een extra jasje en wandelstokken, meer heb je niet nodig om een dag lang veel plezier in de bergen te beleven. En omdat je rent, waar mogelijk, zie je nog meer van de mooie omgeving.

Portes du Soleil

Gerend wordt er hier in de bergen al heel lang, maar sinds 2017 hebben we in de PDS een heel netwerk van uitgezette trail routes. Bewegwijzerd met bordjes met nummers en kleur om aan te geven welke route je loopt. Tevens is er een app waarop alle trails staan en per trail duidelijk het parkoers, kilometers en hoogtemeters staan aangegeven. Je kan de app downloaden voor Apple en Smartphone. Ook kan je alle trails vinden op de website van Trace de Trail.

Er worden elk jaar vele wedstrijden gehouden hier in de Portes du Soleil, variërend van VK’s tot aan een lange tocht om de Dents du Midi heen. De KMV de Nantaux is steil, kort en snel, de VK Mémorial Christina Rey-Bellet gaat over een graad en heeft kettingen, de Trail des Dents-du-Midi behoort tot één van de oudste bergraces die er in Zwitserland zijn, de Trail des Crêtes du Chablais traverseert over vele graadjes en heeft verschillende afstanden, zoals ook de trails van Morzine en Samoëns. En de Torgontrail en de Monthey d’Illiez zijn de eerste trails van het seizoen. Zo ook de zeer zware Ultra Tour du Môle, die zowel een skyrace als Vertical km heeft.

Esprit Montagne

Het hotel is de ideale uitvalsbasis om de trails in de buurt te verkennen. Alke kent alle paden hier in de vallei en kan je dus altijd een mooie route meegeven geheel afgstemd op je capaciteiten en wensen. Van een rustig oplopend parkoers over brede paden, tot kronkelende bergpaadjes omhoog en omlaag, tot steile Vertical KM en tot aan de echte skyraces over ‘Alkepaadjes’. Die paadjes zijn een begrip geworden in de Nederlandsche trailwereld, eigenlijk omdat het vaak geen officiele paadjes zijn, maar wel hele mooie en spannende paadjes waarbij je op de mooiste plekjes van de Chablais komt. Deze term is bedacht door de deelnemers van de Esprit Montagne Invitational, een jaarlijks evenement waarbij de beste dames en heren berglopers/sters uit Nederland & België bij elkaar komen om met veel plezier de trails te verkennen.

Ook is er een trail Team Esprit Montagne. Zij worden door het hotel gesponsoord zodat ze hier kunnen trainen en zich voorbereiden op de wedstrijden in de zomer. Veel gezelligheid en lol gaat daarbij hand in hand met goede prestaties.