Trail Team Esprit Montagne

Met de passie voor het rennen in de bergen kwam ook het idee voor een Trail Team Esprit Montagne. Niet om daarmee veel wedstrijden te doen en resultaten te behalen, maar voor de lol met vrienden in de bergen. Dat er dan af en toe nog eens een podium gehaald wordt of zelfs een wedstrijdje wordt gewonnen is mooi meegenomen. Maar net zo lief lopen we zelf een mooie route, al klimmend en klauterend door de bergen, alleen of met vrienden. Het avontuur in de bergen roept ons steeds weer.

Het team

De sponsoring houdt in dat ze hier gratis kunnen overnachten als ze hier komen trainen en dat ik ze probeer te helpen op wedstrijden als ik er toch in de buurt ben. Dit zijn de teamleden die zo vaak mogelijk in de bergen huppelen.

 

Renée Cardinaals

Renée Cardinaals

Talentvolle berggeit

‘In 2016 raakte ik verslingerd aan trailrunnen, maar toen ik afgelopen jaar voor het eerst in de bergen liep was ik helemaal verkocht. De ervaringen op verschillende kleine wedstrijden, het NK Skyrunning in Zwitserland en het WK Skyrunning in Schotland hebben ervoor gezorgd dat ik niet meer anders wil. Voor mij is sky/trail running zowel een strijd als een samenwerking met de elementen van de natuur wat zorgt voor een fysieke en mentale uitdaging. Ik hou van een goeie dosis hoogtemeters, technische paadjes en af en toe lekker verdwaald raken. In 2019 wil ik me gaan richten op skyraces van 20-30 kilometer en 2000-3000 D+, om ervaring op te doen en wat meer snelheid te trainen’.

‘Living in the flatlands, feeling alive in the mountains’

De jongste telg van Team Esprit Montagne, maar een echt supertalent in de bergen. Ze heeft het lopen in de bergen nog maar net ontdekt, maar doet het al met grote klasse. Bij haar eerste NK Skyrunning 2018 pakte ze gelijk zilver op de Skyrace en mocht daardoor naar het WK Skyrunning in Schotland. Daar liep ze in een zeer sterk bezette race naar een mooie 25ste plek. Op de WK Vertical KM liep ze zelfs naar een 18de plek. Wat vooral indruk maakt is de manier waarop de 23-jarige Wageningense zich voorbereid op races, trainingen en parkoersverkenningen en haar ’trail-carriere’ uitstippelt.

Winnaar Aymontrail 33km 2020

Winnaar Torgon Trail 17km 2019

Winnaar L’Ultra Verticale du Môle 2019

2de Houffatrail 24km, 2020

2de Trail des Hauts Forts 23km, 2018

3de Montafon-Alhberg Marathon, 2018

Renske Dickhout

Renske Dickhout

Downhill liefhebster

‘Al voordat ik kon lopen namen mijn ouders me ‘s zomers mee de bergen in. Mooie herinneringen aan kamperen, wandeldagen met zware schoenen en (niet) slapen in berghutten. Wat ik ook nog goed weet, is dat we nooit mochten rennen op de bergpaadjes. Inmiddels doe ik dat dus lekker wel!
Hardlopen vind ik een heerlijke manier om me door de bergen te bewegen. Hier voel ik me gelukkig en sterk, tegelijkertijd voel ik dat ik als mens eigenlijk helemaal niks voorstel in dit terrein. Voor mij is dit het mooiste decor voor een tocht of een race, om te dwalen en te verdwalen en voor mijn favoriete bezigheid; hard naar beneden rennen. Als ik niet in de bergen loop, dan wel in de Ardennen, Eifel en gewoon in Nederland. Ik ben niet vies van wedstrijdjes, op dit moment races tot 55-60 km en alles wat daaronder zit. Ik probeer het beste eruit te halen en ben nieuwsgierig naar wat er in zit.’

Sinds Mei 2019 is Renske de 2de dame in het team. Hoewel ze al een tijd lang loopt moet ze nog echt ontdekken tot wat ze in staat is in de bergen. Daarbij staat één ding al vast, dalen kan ze! Het liefst zo hard mogelijk rent ze achter haar vriend Kaj naar beneden.

2de Houffatrail 52km, 2020

2de Torgon Trail 17km, 2019

 

Thomas Dunkerbeck

Thomas Dunkerbeck

Ultra klauteraar

We hebben elkaar voor het eerst ontmoet bij het eerste NK Vertical KM in Fully in oktober 2013, en hebben gelijk al een klik met elkaar. Dus als hij aangeeft begin 2014 dat hij wil toewerken naar de wereldtop op het gebied van Skyrunning, hem eigenlijk gelijk opgebeld en gezegd dat het hem nooit gaat lukken als ie alleen maar in dat vlakke landschap zijn trainingen doet en dat ie daarom maar vaak hier moet komen trainen. Zo onstaat een sponsor & vriendschapsband die zich vertaalt in vele logeerpartijtjes, wandelingen, trails en vooral steeds meer klim & klauterpartijen.

Zijn passie komt steeds meer te liggen bij wedstrijden die lang, steil, onherbergzaam en moeilijk zijn. En tussendoor wordt de uitdaging gezocht in lange klautertochten waarbij snelheid niet centraal staat, maar het avontuur met vrienden.

Winnaar EMI 2016, 2017 & 2018

Winnaar EMI Extreme 2019

Winnaar Dead Sheep 2018

Nederlands Kampioen Ultra Skyrunning 2018

Kaj Derks

Kaj Derks

Allround steenbok

‘Ik ben Kaj Derks, woonachtig in Berg en Dal heb ik voor Nederlandse begrippen een perfecte trainingsomgeving. Zonder ooit een atletiekbaan van dichtbij te hebben gezien ben ik begonnen met hardlopen om mijn conditie te verbeteren voor alpiene avonturen. De prioriteit is inmiddels wel verschoven naar het hardlopen maar het alpine avontuur staat nog jaarlijks op het programma. Lopen in de bergen brengt nieuwe werelden elke keer dat ik een pas over ga, nieuwe oplossingen voor elk obstakel op een graat en een waarschuwing om voorzichtig te zijn bij elke top. Het lopen in de bergen is voor  mij vooral een primair transport van A naar B, echter hoe sneller het gaat hoe leuker het wordt. Het aankomen heeft meer betekenis als je de hele weg zelf hebt afgelegd. En hoewel een competitiedrang niet een van mijn belangrijkste karaktertrekken is mag ik op zijn tijd best een wedstrijdje lopen. Als ik het dan naar mijn zin heb wil ik nog wel eens het gas wat opendraaien’.

Kaj is de verrassende winnaar van EMI 2015, waar hij op zijn inmiddels bekende vrolijk manier de bergen afstuift. Sindsdien is hij dan ook lid van Team Esprit Montagne. Alhoewel hij in de jaren daarna wel wat last heeft van blessures heeft hij zijn plekje in skyrunnend Nederland wel verdiend. Eigenlijk loopt hij alle afstanden wel zolang het maar “climb high & play hard” is. Maar ook het ‘ouderwets’ met rugzak, eten en tent de bergen intrekken hoort er nog steeds bij. Of dit nou met zijn broer in de sneeuw in de Alpen is of de meer avontuurlijke routes zoals de Drakenberg Traverse of Nolans 14, genoten wordt er.

Winnaar EMI 2015

2de Devilstrail Nijmegen 33km, 2018

3de Ketelwald Trail 30km, 2018

 

Alke Staal

Alke Staal

Wannebe VK Specialist

Begonnen met het alpinisme en daarna gepassioneerd geraakt voor het skyrunnen door de beelden van de VK Fully en de daar op volgende eerste deelname in 2012. Aangezien rennen niet echt hard gaat, zijn het vooral de Verticale Kilometers waar ik het meeste plezier in heb, met daarbij af en toe een uitstapje naar een wat langere Skyrace. In de winter vertaalt zich dit in de ski alpinisme wedstrijdjes die ook vaak kort en alleen omhoog gaan. Maar eigenlijk hou ik nog het meest van de lange dagen al klimmend en klauterend door de bergen, het liefst met vrienden, maar ook alleen kan ik me dan prima vermaken.

Ook haal ik heel veel plezier uit het helpen bij de nationale selecties tijdens WK’s & EK’s trailrunning en skyrunning en het organiseren van evenementen zoals de Esprit Montagne Invitational en het opzetten van het NK Skyrunning. Het geeft mij net zo veel voldoening om iemand een super prestatie te zien neerzetten en dat je daarbij mocht helpen in de begeleiding daarvan. Vandaar ook het sponsoren van deze atleten.

 

Nederlands Kampioen Vertical Skimo 2020