Trail Team Esprit Montagne

Met de passie voor het rennen in de bergen kwam ook het idee voor een Trail Team Esprit Montagne. Niet om daarmee veel wedstrijden te doen en resultaten te behalen, maar voor de lol met vrienden in de bergen. Dat er dan af en toe nog eens een podium gehaald wordt of zelfs een wedstrijdje wordt gewonnen is mooi meegenomen. Maar net zo lief lopen we zelf een mooie route, al klimmend en klauterend door de bergen, alleen of met vrienden. Het avontuur in de bergen roept ons steeds weer.

Het team

De sponsoring houdt in dat ze hier gratis kunnen overnachten als ze hier komen trainen en dat ik ze probeer te helpen op wedstrijden als ik er toch in de buurt ben. Dit zijn de teamleden die zo vaak mogelijk in de bergen huppelen.

 

Renée Cardinaals

Renée Cardinaals

Gepassioneerde berggeit

‘In 2016 raakte ik verslingerd aan trailrunnen, maar toen ik afgelopen jaar voor het eerst in de bergen liep was ik helemaal verkocht. De ervaringen op verschillende kleine wedstrijden, het NK Skyrunning in Zwitserland en het WK Skyrunning in Schotland hebben ervoor gezorgd dat ik niet meer anders wil. Voor mij is sky/trail running zowel een strijd als een samenwerking met de elementen van de natuur wat zorgt voor een fysieke en mentale uitdaging. Ik hou van een goeie dosis hoogtemeters, technische paadjes en af en toe lekker verdwaald raken. In 2019 wil ik me gaan richten op skyraces van 20-30 kilometer en 2000-3000 D+, om ervaring op te doen en wat meer snelheid te trainen’.

‘Living in the flatlands, feeling alive in the mountains’

Deze jongedame is een echt supertalent in de bergen. Ze heeft het lopen in de bergen nog maar net ontdekt, maar doet het al met grote klasse. Bij haar eerste NK Skyrunning 2018 pakte ze gelijk zilver op de Skyrace en mocht daardoor naar het WK Skyrunning in Schotland. Daar liep ze in een zeer sterk bezette race naar een mooie 25ste plek. Op de WK Vertical KM liep ze zelfs naar een 18de plek. Wat vooral indruk maakt is de manier waarop deze Wageningense zich voorbereid op races, trainingen en parkoersverkenningen en haar ’trail-carriere’ uitstippelt.

Nederlands Kampioen Skyrunning Vertical km, 2022

Nederlands Kampioen Skyrunning Skyrace, 2020

Nederlands Kampioen Skyrunning Skyrace, 2019

Nederlands Kampioen Skyrunning Vertical km, 2019

Winnaar Ohm Trail 35km, 2022

Winnaar La Bouillonnante 29km, 2022

Winnaar Cretes de Spa 31km, 2022

Winnaar A travers Olne 21km, 2021

Winnaar Trail des Vieux Moulins 17km, 2021

Winnaar Trail du Petit Saint Bernard Relais mixte 40km, 2021

Winnaar Escapardenne Trail 16km, 2021

Winnaar Aymon Trail 31km, 2020

Winnaar Scenic Trail 27km, 2019

Winnaar Torgon Trail 17km, 2019

Winnaar L’Ultra Verticale du Môle, 2019

Winnaar Trail Du Markstein 16km, 2019

Winnaar Salomon Vuurtoren Trail Ameland 18km, 2019

Renske Dickhout

Renske Dickhout

Downhill berggeit

‘Al voordat ik kon lopen namen mijn ouders me ‘s zomers mee de bergen in. Mooie herinneringen aan kamperen, wandeldagen met zware schoenen en (niet) slapen in berghutten. Wat ik ook nog goed weet, is dat we nooit mochten rennen op de bergpaadjes. Inmiddels doe ik dat dus lekker wel!
Hardlopen vind ik een heerlijke manier om me door de bergen te bewegen. Hier voel ik me gelukkig en sterk, tegelijkertijd voel ik dat ik als mens eigenlijk helemaal niks voorstel in dit terrein. Voor mij is dit het mooiste decor voor een tocht of een race, om te dwalen en te verdwalen en voor mijn favoriete bezigheid; hard naar beneden rennen. Als ik niet in de bergen loop, dan wel in de Ardennen, Eifel en gewoon in Nederland. Ik ben niet vies van wedstrijdjes, op dit moment races tot 55-60 km en alles wat daaronder zit. Ik probeer het beste eruit te halen en ben nieuwsgierig naar wat er in zit.’

Sinds Mei 2019 is Renske de 2de dame in het team. Hoewel ze al een tijd lang loopt moet ze nog echt ontdekken tot wat ze in staat is in de bergen. Daarbij staat één ding al vast, dalen kan ze! Het liefst zo hard mogelijk rent ze achter haar vriend Thomas naar beneden.

Nederlands Kampioen Skyrunning Ultra, 2022

Nederlands Kampioen Skyrunning Skyrace, 2020

2de NK Skyrunning Skyrace 2021

2de Houffatrail 52km, 2020

2de Torgon Trail 17km, 2019

 

Anneloes Goetze

Anneloes Goetze

Allround berggeit

Hoi, ik ben Anneloes, 21 jaar en al van jongs af aan ben ik heel graag actief in de bergen – klimmen, ski-alpinisme en in de laatste jaren heb ik het skyrunning ontdekt en is dit mijn grote passie geworden. Op mijn 13e ben ik over de Alpen gewandeld van München naar Tarzo. Enkele jaren later deed ik deze tour nog een keer maar dan in de helft van de tijd. En nu ren ik door de bergen en hou ervan mijn grenzen te verleggen. Tijdens mijn schooltijd zat ik in de selectie voor klimmen en in 2019 deed ik mee aan mijn eerste trailrun. Ik was meteen enthousiast van deze sport. Sindsdien heb ik aan verschillende prachtige trail- en skyraces meegedaan en ben hier helemaal in mijn element.

In 2021 had ik de eer om deel te nemen aan het Jeugd WK Skyrunning in Italië en het EK Skyrunning in Portugal en heb hier veel ervaring kunnen opdoen. In de volgende jaren wil ik me gaan richten op skimountaineering wedstrijden in de winter en skyrunning in de zomer. Als ik niet door de bergen loop, studeer ik economie in München en werk als werkstudent.

3de NK Skyrunning Skyrace 2021

2de NK Skyrunning Vertical Km, 2021

11de U23 JWK Skyrunning Skyrace 17km, 2021

5de Chiemgau Trail 21km, 2022

4de Torgon Trail 20km, 2022

2de L’Ultra Verticale du Môle 2022

Deelname Nike Trailcamp in Chamonix 2022.

5de Pierra Menta été 2022

4de International Mountain Trail Trophy 2022

Margot Thuy

Margot Thuy

Lachende berggeit

‘Hoi! Ik ben Margot, van oorsprong Zeeuwse maar heb het platte polderland verruild voor bergtoppen en rotsen. Zolang ik me kan herinneren is hardlopen onderdeel van mijn dagelijks leven. Het begon met rondjes lopen op een atletiekbaan en loopt nu verder over bergpaadjes, met alle stappen die daar tussen hebben plaatsgevonden. Van een baanwedstrijd naar trails in Nederland en België. Vanwege de lange wandeltochten door de Alpen die ik altijd met het gezin maakte op vakantie had ik al een grote liefde voor het bergterrein. Het was een kwestie van tijd voordat ik het wandelen ietwat saai begon te vinden en meer actie en uitdaging begon te zoeken in skyrunning. Vanaf het moment dat ik mee mocht met de selectie voor het WK skyrunning U23 in Italië in 2019 is de droom wat meer gaan leven.

Bergen hebben me sowieso altijd gefascineerd, één van de redenen waarom ik Aardwetenschappen heb gestudeerd. Ik ren niet alleen graag door de bergen, maar kijk ook graag wat er onder mijn voeten ligt. Elke steen vertelt een verhaal over de vorming en ouderdom van het gebergte. In een Vertical Kilometer loop je soms door miljoenen jaren tijdsverschil als je naar de gesteentepakketten kijkt. Dat kan me ook tijdens het lopen echt enthousiast maken.

Nu ik werk bij Hotel Esprit Montagne heb ik de perfecte woonomgeving om te genieten van de bergen en zo nu en dan een dagje goed af te zien.’

Winnaar Montferland Trail 16km, 2021

3de NK Skyrunning Vertical Km, 2021

3de NK Skyrunning Vertical Km, 2022

2de NK Skyrunning Downhill, 2022

3de Bosbokkentrail 30km, 2020

Thomas Dunkerbeck

Thomas Dunkerbeck

Ultra klauteraar

We hebben elkaar voor het eerst ontmoet bij het eerste NK Vertical KM in Fully in oktober 2013, en hebben gelijk al een klik met elkaar. Dus als hij aangeeft begin 2014 dat hij wil toewerken naar de wereldtop op het gebied van Skyrunning, hem eigenlijk gelijk opgebeld en gezegd dat het hem nooit gaat lukken als ie alleen maar in dat vlakke landschap zijn trainingen doet en dat ie daarom maar vaak hier moet komen trainen. Zo onstaat een sponsor & vriendschapsband die zich vertaalt in vele logeerpartijtjes, wandelingen, trails en vooral steeds meer klim & klauterpartijen.

Zijn passie komt steeds meer te liggen bij wedstrijden die lang, steil, onherbergzaam en moeilijk zijn. En tussendoor wordt de uitdaging gezocht in lange klautertochten waarbij snelheid niet centraal staat, maar het avontuur met vrienden.

Nederlands Kampioen Ultra Skyrunning 2018

Nederlands Kampioen Vertical km 2013

‘Fun Run’ Barkley Marathons 2022

Winnaar EMI Extreme 2019

Winnaar Dead Sheep 2018

Winnaar EMI 2016, 2017 & 2018

Winnaar Trail des Fantômes 75km, 2015

Winnaar Houffatrail 50km, 2013

2de Hard’Aisne Durbuy Trail 55km, 2019

2de PTL 295km, 2016

4de PTL 315km, 2019

 

Kaj Derks

Kaj Derks

Allround steenbok

‘Ik ben Kaj Derks, woonachtig in Berg en Dal heb ik voor Nederlandse begrippen een perfecte trainingsomgeving. Zonder ooit een atletiekbaan van dichtbij te hebben gezien ben ik begonnen met hardlopen om mijn conditie te verbeteren voor alpiene avonturen. De prioriteit is inmiddels wel verschoven naar het hardlopen maar het alpine avontuur staat nog jaarlijks op het programma. Lopen in de bergen brengt nieuwe werelden elke keer dat ik een pas over ga, nieuwe oplossingen voor elk obstakel op een graat en een waarschuwing om voorzichtig te zijn bij elke top. Het lopen in de bergen is voor  mij vooral een primair transport van A naar B, echter hoe sneller het gaat hoe leuker het wordt. Het aankomen heeft meer betekenis als je de hele weg zelf hebt afgelegd. En hoewel een competitiedrang niet een van mijn belangrijkste karaktertrekken is mag ik op zijn tijd best een wedstrijdje lopen. Als ik het dan naar mijn zin heb wil ik nog wel eens het gas wat opendraaien’.

Kaj is de verrassende winnaar van EMI 2015, waar hij op zijn inmiddels bekende vrolijk manier de bergen afstuift. Sindsdien is hij dan ook lid van Team Esprit Montagne. Alhoewel hij in de jaren daarna wel wat last heeft van blessures heeft hij zijn plekje in skyrunnend Nederland wel verdiend. Eigenlijk loopt hij alle afstanden wel zolang het maar “climb high & play hard” is. Maar ook het ‘ouderwets’ met rugzak, eten en tent de bergen intrekken hoort er nog steeds bij. Of dit nou met zijn broer in de sneeuw in de Alpen is of de meer avontuurlijke routes zoals de Drakenberg Traverse of Nolans 14, genoten wordt er.

Winnaar EMI 2015

2de Devil’s Trail Nijmegen 33km, 2019

2de Devilstrail Nijmegen 33km, 2018

3de Hoge Veluwe Trail 15km, 2019

3de Ketelwald Trail 30km, 2018

 

Ewoud Laudy

Ewoud Laudy

Talentvolle steenbok

‘Hoi, ik ben Ewoud 22 jaar en je raadt het niet maar ik ben gek op de bergen!
Eerst ging ik naar de bergen toe om met een longboard van de berg af te racen, knettergek!
Toen ik begon met lopen deed ik vooral veel trails in Nederland en veel obstacle races.
Maar toen ik in 2018 meedeed aan Limone skyrace in Italië was ik verkocht aan het trail/skyrunnen.
Sindsdien ben ik steeds meer gaan trainen en ook meer wedstrijden gaan lopen zoals het EK in Portugal en nu al 2 jaar op rij het NK skyrunnen.
Nu ik werk bij Hotel Esprit Montagne kan ik nog meer bergbenen krijgen en nog meer trainen in de bergen.
Zelf zeg ik altijd bij wedstrijden dat meedoen belangrijker is dan winnen maar als ik eenmaal aan de start sta dan is het vaak alles of niks.’

Nederlands Kampioen Skyrunning Skyrace 2022

Nederlands Kampioen Skyrunning Vertical Km, 2021

2de NK Skyrunning Skyrace 2021

Winnaar Montferland Trail 37km, 2021

 

Alke Staal

Alke Staal

Wannebe VK Specialist

Begonnen met het alpinisme en daarna gepassioneerd geraakt voor het skyrunnen door de beelden van de VK Fully en de daar op volgende eerste deelname in 2012. Aangezien rennen niet echt hard gaat, zijn het vooral de Verticale Kilometers waar ik het meeste plezier in heb, met daarbij af en toe een uitstapje naar een wat langere Skyrace. In de winter vertaalt zich dit in de ski alpinisme wedstrijdjes die ook vaak kort en alleen omhoog gaan. Maar eigenlijk hou ik nog het meest van de lange dagen al klimmend en klauterend door de bergen, het liefst met vrienden, maar ook alleen kan ik me dan prima vermaken.

Ook haal ik heel veel plezier uit het helpen bij de nationale selecties tijdens WK’s & EK’s trailrunning en skyrunning en het organiseren van evenementen zoals de Esprit Montagne Invitational en het opzetten van het NK Skyrunning. Het geeft mij net zo veel voldoening om iemand een super prestatie te zien neerzetten en dat je daarbij mocht helpen in de begeleiding daarvan. Vandaar ook het sponsoren van deze atleten.

Nederlands Kampioen Vertical Skimo 2020

Winnaar Trail du Petit Saint Bernard Relais mixte 40km, 2021