Nu de sneeuw is neergedaald in de vallei is La Chapelle d’Abondance een prima uitvalsbasis voor prachtige skitoertochten. Maar, wat is het en hoe begin je eraan? Elke, serveerster in hotel Esprit Montagne, zocht het uit. Na twee weken van uitproberen, een beetje sukkelen, maar vooral genieten, zet ze de voor- en nadelen op een rijtje, samen met enkele makkelijke beginnersfoutjes en mooie skitoertochten in de buurt van hotel Esprit Montagne.

Wat is skitoeren? Bij skitoeren plak je behaarde vellen onder je latten waarmee je een berg omhoog kan stappen zonder naar beneden te glijden. Je hebt speciale toerbindingen en schoenen die ervoor zorgen dat je je hiel vrij omhoog kan bewegen en soepel kan stappen. Voor het afdalen zet je je schoenen en latten in ski-stand, haal je de vellen weg en vlieg je de berg af. 

skitoeren

De voordelen: waarom toerskiën nooit teleurstelt

Skitoeren is een uitstekende training. Zeker als je een fervente loper bent, maar in de winter op de besneeuwde trails niet uit de voeten komt, is skitoeren een fantastisch alternatief. En je brandt er de kaasfondue ook lekker mee af!

Geen lift meer! Als een sardientje aanschuiven aan de lift is niet meer nodig. In het hoogseizoen sta je soms langer op een lift te wachten dan dat je uiteindelijk kan skiën. Bovendien, als je de liften niet gebruikt heb je die dure skipas ook niet nodig.

Je geniet extra van de natuur. De wereld ligt aan je latten/voeten. Op toerski’s kan je gaan waar andere skiërs nooit komen, en dat levert spectaculaire topjes en afdalingen op. Als je de smaak echt te pakken hebt, kan je op toerski’s zelfs een meerdaagse huttentocht maken. 

De nadelen: skitoeren is niet altijd een lachertje

Je daalt minder af, en tussen elke klim en afdaling moet je je materiaal aanpassen. Vellen onder de latten, laagje kleren uit of aan doen, je latten aanpassen, schoenen inklikken, … Je bent wel even bezig met de wissel, al gaat dat steeds sneller naarmate je het vaker doet. De pro’s doen het zelfs in luttele seconden.

Het is best vermoeiend. Je hartslag schiet meteen de hoogte in want je gaat naar boven met een hoop extra gewicht aan je voeten. Als je pech hebt blijft er ook een pak sneeuw aan je latten kleven, en je hebt je rugzak met allerlei gerief op je rug.

Als je op een skipiste toert ben je een spookrijder, en dat is niet zonder gevaar. Zeker voor beginnende skiërs ben je weleens een onverwacht obstakel in de bocht. Daarom blijf je best aan de zijkant van de piste en steek je niet over. 

Vermijd deze ‘rooky mistakes’

Als een raket naar boven vliegen
Ga traag genoeg in het begin. Skitoeren is zwaarder dan wandelen en als je te snel wil gaan brand je al snel op. Slow & steady is the way to go.

De steilste helling uitkiezen
Ook al heb je coltex vellen, je plakt niet letterlijk aan de berg. Bij te steile stukken glij je dan weleens terug naar achter. Daarom kies je beter een helling met minder steile hellingsgraad en steek je kruiselings over. (Tenzij je op de skipiste toert, dan blijf je zo veel mogelijk aan de zijkant van de piste om andere skiërs niet te hinderen.)

Zonder voorbereiding vertrekken
Als je buiten de piste gaat moet je altijd een lawineset bij hebben. Waag je daar dus pas aan als je de nodige voorkennis en materiaal hebt. Zorg dat iemand anders ook van je plan op de hoogte is, deel eventueel zelfs je live locatie.

In je normale skikleren gaan toeren
Je kleedt je best in laagjes. Toeren is heel vermoeiend en het zweet kan je al snel uitbreken, maar eens boven op de berg wordt het snel een stuk kouder. Als je aan een afdaling begint kan de wind er ook stevig in hakken. Zorg daarom voor voldoende lagen om uit en aan te doen, ademende stoffen en warme kleren voor de afdalingen.

Te weinig eten
Als je toert ben je aardige inspanningen aan het leveren. Het beste excuus dus om wat extra calorieën binnen te spelen! Neem genoeg drank, lekkere snacks en een stevig middagmaal mee. 

Skitoeren in de buurt van Hotel Esprit Montagne

La Chapelle d’Abondance is een uitstekende uitvalsbasis voor skitoeren. Je vindt er verschillende uitgepijlde routes, voor elk niveau wat wils.

Skitoeren rond Châtel:

  • De Morclan : 3.8 km 305 D+. Bovenaan de télécabine van Super Chatel tot aan de top. Naar beneden ga je via de rode piste, ‘Chermillon’.
  • Skitoer Franco-Suisse : 4.5 km, 226 D+. Vanaf de télécabine vanaf Super-Chatel ga je naar een magnifiek panorama over de Dents du Midi. Je daalt af via de blauwe piste ‘Le Lac’.
  • Skitoer Barbossine : 3.6 km, 495 D+. Vanaf de télécabine van Petit-Chatel tot de hulp post bij Tour de Don. Afdalen doe je via de rode pistes ‘Tour de Don’ & ‘l’Écureuil’. 
  • La Serpentine : 6 km, 341 D+. Vanaf Pré la Joux tot Plaine Dranse. Je daalt af via de groene of rode piste.

Meer informatie over de routes bij Châtel vind je hier.

Skitoeren rond Abondance:

  • La Fauvette: 2 km, 230 D+, geschikt voor beginners, vanaf de parking van Lac des Plagnes. 
  • La Relais: 744 D+, niveau rood, vanaf de telecabine in Abondance stijgt de route naar la Pointe des Follys, waar je een magnifiek zicht hebt op de Dents du Midi en Lac Leman. Alternatief : 294 D+. Als de télécabine geopend is kun je deze nemen, dan is het routeniveau groen.

Meer informatie over de routes bij Abondance vind je hier.

Skitoeren rond Morgins

In Morgins ligt je een groot afgepijld rando-parc, speciaal voor skitoeren.
Een greep uit het aanbod:

  • Bellevue: 3.9 km, 750 D+, niveau rood, vanaf de parking van de lift ‘Corbeau’ stijg je over de zuidhelling naar een 360° panorama.
  • Myet: 6 km, 750 D+, niveau rood, een heel divers en lang parcours met keuze uit twee verschillende toppen als eindbestemming.

Meer informatie over de routes bij Morgins vind je hier.

skitoerbord

Veel skitoerplezier!